Menu
0
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis!
Gratis verzenden vanaf €75,-
Achteraf betalen? Geen probleem!
Montage service in Houten!
02Aug2023
Xenon Verlichting: Kleurkeuzes en Wettelijke Beperkingen - Een Gids van Xenon Odijk

Xenon Verlichting: Kleurkeuzes en Wettelijke Beperkingen - Een Gids van Xenon Odijk

Door: JeffReacties: 0

Welke kleuren Xenon zijn wettelijk toegestaan?
Xenonverlichting, ook wel bekend als HiD (High Intensity Discharge) verlichting, is vooral bekend om zijn kleurtemperatuur (k-waarde) en de hoge lichtopbrengst. De lichttechniek die bij Xenon wordt gebruikt, is anders dan bij bijvoorbeeld halogeen en led. Het licht in de lamp ontstaat namelijk door het verwarmen van het xenongas dat zich in de lamp bevindt. Bij xenonverlichting is de kleur van het licht dan ook afhankelijk van het soort xenongas dat in de lamp zit.

Mogelijke kleuren xenon verlichting
Xenongas is in verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor het mogelijk is om een andere lichtkleur te kiezen. Helaas zijn niet alle beschikbare xenonkleuren in het verkeer toegestaan. Houd hier dus rekening mee wanneer je een xenonlamp in afwijkende kleur in je auto plaatst.

Mogelijke xenon kleuren zijn:

  • 3000K (geel retro look)
  • 4300K (geel-wit)
  • 5000K (helder wit)
  • 6000K (wit)
  • 8000K (wit - blauw)
  • 10000K (blauwig)
  • 12000K (paarsachtig)
  • 14000K (violet)

Wettelijk toegestane xenon kleuren
Wettelijk is 8000K de hoogst toegestane K waarde. Daarboven wordt het licht te blauw. Een van de APK-eisen is namelijk dat het licht overwegend geel of wit van kleur is. Dus hoe hoger de K-waarde van je xenonverlichting, hoe blauwer het licht. Tevens geldt dat een hogere k-waarde een lagere lichtopbrengst geeft. Dus blauwig licht geeft minder lichtopbrengst dan wit licht. 

Xenon Odijk's XEOD
Aftermarket zijn er ook xenonlampen met hogere k-waarden te verkrijgen, zoals de lampen in onze XEOD lijn. De lampen in deze lijn lopen uiteen van 3000k tot maar liefst 30.000k. Wanneer je op zoek bent naar een geschikte xenonlamp, adviseren wij om te kiezen voor een lamp met een k-waarde van 5000K of 6000K. Je hebt dan een combinatie van zowel een goede lichtopbrengst als van de mooie, witte en luxe uitstraling die bij xenon hoort.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.